Waarom je als muzikant meer live optredens moet geven…

Een live optreden geven is voor veel bands en singer-songwriters een spannende gebeurtenis, maar dat brengt natuurlijk ook misschien wel wat stress met zich mee. Toch is het de moeite waard om als muzikant vaker live optredens te doen, online of offline.

Welke voordelen zijn daar nu aan verbonden? Hieronder lees je wat meer.

3 voordelen van live optredens

1. Omgaan met plankenkoorts en stress

Een van de beste manieren om te leren omgaan met stress en plankenkoorts is door jezelf er vaker aan bloot te stellen. Als je voelt dat live optreden niets voor jou is, louter omdat je bang bent dat je niet goed zult presteren, dan is dat eigenlijk jammer. Je berooft jezelf immers van de ervaring van live optreden.

Toch kan je daar gemakkelijk iets aan doen: durf meer! Hoe vaker je live optreedt, hoe gemakkelijker en natuurlijker het zal aanvoelen. Waardoor het op den duur een gewoonte is en je (bijna) geen plankenkoorts meer hebt.

2. Je teamverband versterken

Daarbij is live of online optreden ook een goede manier om je teamverband te versterken als je in een band zit. Samen je live optreden voorbereiden, reizen naar de plaats van bestemming, alles opzetten, om nog maar te zwijgen van de uren, dagen en weken werk die je samen in het voorbereiden van en repertorium steekt.

Een live optreden geven is een goede manier om als band of muziekgroep sterker te staan, wat je succes op de lange termijn alleen maar ten goede komt. Hoewel er ook uitdagingen bij komen en misschien zelfs wat spanningen tussen teamleden, is het dus zeker de moeite waard om deze uitdaging aan te gaan.

3. Creatiever en muzikaler worden

Als er één ding is waar muzikanten die vaak live spelen het over eens zijn, dan is het dat nooit alles loopt zoals je het verwacht of wilt. En dat betekent dat je tijdens het spelen van live songs vaak creatief en spontaan moet kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld je akkoordenschema kwijt bent maar net een solo moet spelen, wat doe je dan?

Creativiteit en muzikaliteit zijn de boodschap in zo’n situaties. Hoe vaker je live optreedt, hoe beter je op zo’n onverwachte momenten toch een goede performance kunt neerzetten als muzikant.